Skosztuj obwarzanków krakowskich

Dowiedz się więcej o obwarzankach krakowskich na https://www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html.

Posiadają niepowtarzalny smak, prezentują się bardzo interesująco, natomiast nabyć je można tylko w jednym mieście na świecie. O co chodzi? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są symbolem dawnej stolicy naszego kraju i najważniejszą tradycją tutejszych piekarzy. Dlaczego szczycą się tak szczególnym uznaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przybywający do stolicy Małopolski na początku zamierzają spróbować właśnie opisywanego smakołyku?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę zdań

Historia wyrabiania obwarzanków krakowskich sięga aż XIII stulecia. W księgach zaś opisano je wiek później, kiedy odnotowano, iż jadła je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je tylko w czasie przed Wielkanocą, jednak potem na stołach pojawiały się również w pozostałych sezonach. W XV wieku król Jan Olbracht ustanowił dokument, według którego mogli wytwarzać je wyłącznie rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Podobną rzecz zrobiła pięć wieków potem UE, wpisując je do spisu wyrobów tradycyjnych.

Receptura obwarzanków krakowskich

Obwarzanki posiadają kształt pierścienia z wyraźną plecioną fakturą i średnicę w granicach piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od wieków wypiekane są według tego samego przepisu. Ich określenie oraz niepowtarzalny aromat okazują się skutkiem obwarzania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – między innymi solą tudzież serem – i wkłada do pieca.

Kontakt z nami:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]