Kup kapustę kiszoną w worku foliowym.
Specyficzny smak kapusty kiszonej jest istotną cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu dań i przeciętny Polak stosunkowo często kładzie ją na stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kwaszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.
Kwaszona kapusta – źródło koniecznych składników odżywczych czy witamin
Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo te przymiotniki stosuje się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które wynaleziono za sprawą poszukiwania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne magazynowanie strawy. W rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś jedzenie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i minerałów, których zdobycie w zimowe miesiące było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A należy zaakcentować, że kapusta kwaszona ma wiele substancji potrzebnych dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. W kwaszonce tej znajdują się również inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B9, B6, B3). Co więcej, kapusta kwaszona to źródło m.in. żelaza, potasu oraz probiotyków. Jednocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, toteż poleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.
Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni
Kapusta kiszona na naszych stołach spotykamy jako najważniejszy element dań, jak i w przystawkach do nich. Na surowo przeważnie spożywa się ją jako surówkę z tartą marchewką i cebulą, która pasuje do potraw z ryb i ziemniaków, a niekiedy na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również artykuł, który wyśmienicie harmonizuje z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w farszu do krokiecików, łazanek i pierogów. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie zaistniałyby najsmaczniejsze polskie dania jak kapuśniak, bigos albo góralska kwaśnica.
Praktycznie każdy kucharz posiada swój sposób na kiszoną kapustę, aczkolwiek w dzisiejszych czasach raczej rzadko zakwasza się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby gromadzenia produktów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w małych oraz dużych opakowaniach bez problemu dostać można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Wytwórcy mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]