Związkiem chemicznym potrzebnym do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie zalety posiada niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się stosować je w gastronomii?
Cechy różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która znakomicie podkreśla smak posiłków. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli ma niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie ilości (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów szacowanych na prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę wartościowych pierwiastków oraz minerałów, między innymi żelazo, magnez czy selen, a przy tym jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska wspaniale podbija smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska – źródło żelaza, wapnia i potasu
Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest wartościowym źródłem magnezu, wapnia czy żelaza, innymi słowy składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, zatem nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]