Brakuje Ci witamin i soli mineralnych? Pij soki z buraków i kiszonej kapusty!

Sok z kiszonej kapusty kupisz na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.

Produkty fermentowane po latach zapomnienia ponownie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, do tej pory mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych walorach fermentowanej żywności nie można pominąć również napojów takich jak maślanka, kombucza czy różnego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają prosto i szybko wprowadzić do naszego ciała substancje konieczne dla jego właściwego funkcjonowania.

Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo związków mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Najważniejszym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, ogórków czy inny kwaszonek to także kopalnia witamin. Warta uwagi jest w szczególności duża zawartość witaminy C – już 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P, a także wysokie stężenie soli mineralnych.

Dlaczego trzeba pić sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego korzystnie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Co więcej nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy czy refluks. Pobudzają one też apetyt i działają osłonowo w czasie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]