Barszcz czerwony to nie tylko zupa na święta

Dowiedz się więcej o barszczu z butelki.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa jedynie na święta, którą jemy zwykle podczas Wigilii albo dużych rodzinnych imprez. Tam, gdzie obyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko w formie zupy, ale również jako dodatek do innych dań.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, ale też pyszna przekąska

Wydaje się, że barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo sycącą potrawą. Lecz właśnie jego nieco słodki, a jednocześnie kwaskowaty aromat powoduje, że doskonale dopełnia się on z różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy wrzucają do niego pierogi z mięsem, kapustą czy też grzybami, pozostali przedkładają kartofle, kawałki kiełbasy oraz jajko na twardo. Barszcz czerwony to doskonałe posiłek obiadowe, lecz również apetyczna przekąska bądź ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak bułki drożdżowej z mięsnym farszem lub chrupiącego krokieta z pieczarkami.

Warto podkreślić, że barszcz czerwony, jeśli nie dodano do niego śmietany, jest zupą niskokaloryczną. Danie to uważane jest za zdrowe, bowiem zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również wiele żelaza, i z tego powodu rekomenduje się je osobom chorującym na anemię. Z kolei ze względu na to, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem na ogół spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy smak

Nie istnieje jedna receptura na barszcz z buraków – każdy kucharz używa preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie doprawia tę zupę. Niektórzy dosypują do niego nieco cukru, żeby wydobyć naturalny słodkawy smak buraka, drudzy wolą barszcz na ostro, odpowiednio pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaśny posmak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a przy tym dostarcza organizmowi więcej niezbędnych składników odżywczych. Zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przygotowywać samodzielnie, jednak okres fermentacji trwa około tygodnia. Jeśli jednak raptem dopadnie cię ochota na to danie, wcale nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź przez internet.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]